Over mijn werkwijze

 

Ik leg veel uit over hondengedrag. Ik vind het belangrijk dat je gaat begrijpen hoe een hond denkt, zodat je gaat inzien waarom je hond bepaalde dingen doet. De manier van communiceren, en het gebruik van kalmerende signalen in het bijzonder, loopt als een rode draad door de lessen. Door middel van de kalmerende signalen laat een hond zien dat hij geen kwaad in de zin heeft en probeert hij zichzelf (en anderen) te behoeden voor mogelijke conflicten. In de lessen zal ik je regelmatig op deze signalen wijzen en uitleggen hoe je zelf de signalen kunt gaan gebruiken om het contact met je hond nog meer te verbeteren.

Een hond is beter in staat tot leren wanneer hij zich prettig voelt. Het welzijn en het natuurlijke gedrag van de hond zijn daarom belangrijke uitgangspunten. Dit betekent dat we niets doen wat voor de hond schadelijk of onprettig is. Er wordt gebruik gemaakt van zijn mogelijkheden en dat wat hij leuk vindt. Gewenst gedrag wordt beloond, ongewenst gedrag wordt, indien mogelijk, genegeerd. Indien negeren niet mogelijk is zullen we actief aan de slag gaan om het gedrag om te buigen naar wenselijk gedrag.

Een zelfverzekerde hond is stabiel en voelt zich goed. Door het natuurlijke gedrag van de hond te respecteren, met de hond te communiceren, de hond keuzes te geven én gebruik te maken van activiteiten* die hij leuk vindt groeit zijn zelfvertrouwen.

_DSC2320 snij


* Speur- en zoekspellen sluiten bijvoorbeeld goed aan bij de natuurlijke behoefte van een hond om zijn neus te gebruiken. Ze bevorderen het concentratievermogen, stimuleren het brein en kunnen de hond helpen zich te ontspannen.
Door diverse balans- en hindernisoefeningen raakt de hond steeds meer vertrouwd met de mogelijkheden en beperkingen van zijn lijf.

Het is een voordeel als een hond zélf, in zijn eigen tempo, leert omgaan met nieuwe of lastige situaties. Vaak blijkt dan dat de hond in staat is om ook andere problemen op te kunnen lossen.
Een hond kan erg veel leren, als wij maar de goede omstandigheden kunnen creëren. Daar gaan we mee aan de slag.

Om welzijns- en gezondheidsredenen maken we géén gebruik van een halsband, maar dient je hond een goed passend Y-tuig (géén anti-trektuig) te dragen.  Een Y-tuig, zoals op onderstaande afbeeldingen, oogt van voren gezien als de letter Y. De schoudergewrichten kunnen vrij bewegen, de hals blijft vrij en ook achter de oksels is ruimte. De lijn wordt op de rugzijde vastgemaakt.
Daarnaast wordt een vaste (dus géén uitrol) riem van 4 meter gebruikt.
Dog’s Turn heeft soms tuigjes van Haqihana en biothane lijnen op voorraad. Neem voor meer informatie even contact op.

tuigje haqihana

Reacties zijn gesloten.